QUIZ: How well do you know New York’s most controversial congressman, George Santos?

Republican Congressman George Santos told a series of lies to represent parts of Queens and Long Island in the run-up to his election victory last fall. He’s been accused of beautifying his resume, making up important details about his life, cheating on friends, and more. More questions about Santos’ past pop up every week. It’s a crowd to keep up with. Here’s a quiz to see how closely you’ve been following the news about the controversial New York congressman.

1. This is how Santos described himself during the campaign, but only one of his claims seems to be true. Which one?
  • A he is jew
  • B. He’s catholic.
  • C He is a master volleyball player.
  • D He is a landlord.

Answer:

The family of B. Santos is Catholic and reportedly attended church services in Queens.

2. In 2008, Santos was prosecuted in Brazil. What is the prosecutor accusing him of?
  • A Shoplifting in a cosmetics store
  • B. Buy clothes with a stolen checkbook
  • C impersonate a politician
  • D Getting into a bar fight after a Pride parade

Answer:

B. in 2008 Santos was accused of stealing a check book and then spend $700 at a clothing store. Santos has denied ever being charged with a crime.

3. Santos repeatedly claimed that his mother, Fatima Devolder, was in the Twin Towers during the 9/11 terrorist attacks. Recently discovered immigration documents reveal her whereabouts that day. Where was she?
  • A Queens
  • B. The South Tower
  • C New Jersey
  • D Brazil

Answer:

D. Immigration Records show she said she was in Brasilwho is trying to get the US government to issue her a new copy of a stolen green card.

4. True or False?
Santos was accused of taking $3,000 from a GoFundMe campaign to raise money for surgery for a disabled veteran’s German Shepherd?

Answer:

NOT CORRECT. The dog is a Pitbull mix. (RIP Sapphire.)

5. Below are claims Santos has made about his life. All are untrue except one. Can you spot the claim that appears to be true?
  • A He has an MBA from NYU.
  • B. He worked at CitiGroup.
  • C He worked at LinkBridge Investors.
  • D He went to Baruch College.
  • E He attended Horace Mann High School.

Answer:

C. He appears to have worked at LinkBridge Investors, where he is described as “Freelancer” who helped with sponsorships and events. His other biographical claims above have been disproved.

6. To which of the following historical events did Santos claim personal connection?
  • A 9/11 terrorist attacks
  • B. Pulse nightclub mass shooting
  • C January 6 Uprising
  • D all of the above

Answer:

D. Santos claimed his mother was in the South Tower during 9/11, he employed people who were killed in the Pulse shootings, he traveled to DC for the January 6 riot and financially supported some of the rioters.

7. Despite not owning any real estate, Santos lamented the burden of being a landlord, claiming he and his family owned 13 properties. Where did he claim to own property?
  • A A condominium in Rio de Janeiro, Brazil
  • B. A mansion in Oyster Bay Cove, New York
  • C A mansion in the Hamptons
  • D all of the above

Answer:

D. Prior to the election, local news outlet The North Shore Leader reported on various properties in Santos claims to own. he is there admitted that he does not own any real estate.

8. During a 2016 eviction hearing in Queens, Santos asked a judge for more time to pay his rent. For what reason?
  • A His dog was sick and he needed the money to pay vet bills.
  • B. His mother was in the hospital and he had to take care of her.
  • C He was mugged on his way to the landlord’s attorney.
  • D He accidentally tip a waiter at the restaurant $1,250 instead of $12.50.

Answer:

C Santos told a judge he had been mugged and was robbed of his rent check. He said he reported the incident to police, although the NYPD said they had no record of the raid.

9. What item does roommates and acquaintances steal from Santos?
  • A The scarf he wore to the Stop the Steal rally.
  • B. A $500 Burberry shirt that he wore in Instagram posts.
  • C A jewelry collection from a friend of his mother’s.
  • D all of the above

Answer:

D. Former housemates have accused Santos of taking a $500 Burberry shirt and a Scarfwhich he then to a “Stop the Steal rally in DC on January 5, 2021, a day before the uprising. A friend of his mother’s said he took her jewelry collection.

EXTRA CREDIT
Right or wrong?
Santos would have to resign if charged with a federal crime.

Answer:

NOT CORRECT. A federal indictment does not mean that Santos would be automatically ousted from the House of Representatives, although he would likely face intense pressure to do so. In the case of former New York Congressman Chris Collins, he held on to his seat for a year after being charged with insider trading, despite calls from his own party to resign. He eventually resigned before an anticipated plea deal.

Source